Дуга ноћ цркава у Бечу

Nenad-0858-1024x682„Дуга ноћ цркава" је и ове године свечано организована у главном граду Аустрије. У петак, 10. јуна 2016. године, сви бечки храмови су били отворени до касних сати како би пролазници могли да их разгледају, постављају питања свештеницима и присуствују припремљеном програму.

 

Nenad-1041-1024x682У овом пројекту је учестововао и храм Васкрсења Христовог у другом бечком округу. Тачно у 20 часова у храму је почео концерт византијске духовне музике. Најпре је женски храмовни хор под вођством попадије Јелене Смиљанић отпевао неколико дивних композиција, да би после њих наступили чланови појачке школе Свети Јован Дамаскин из Новог Сада, предвођени чувеним протопсалтом, о. Јеротејем Ковиљцем, приредивши притом сјајан духовни концерт на опште одушевљење свих присутних.

Nenad-0941-1024x682,Настојатељ храма прота Драго Вујић, обратио се вернима и свима присутнима, нагласивши да и овај храм учествује добровољно у овом пројекту, у доба када је неопходно да се покажемо као хришћани. Дакле, учествујући у овом пројекту, треба нагласити присуство хришћана у Бечу. Током целе вечери примани су посетиоци, а свештенство је објаснило најважније чињенице Православне вере и храма, као и одговарало на сва питања која су заинтересовани постављали.