Новости из Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин при Црквеној општини новосадској

WP 20160622 18 37 00 Rich LIДана 22. јуна 2016. године у Школи црквеног појања Свети Јован Дамаскин при Црквеној општини новосадској одржани су годишњи испити из Црквеног појања. Услов за излазак на испит стекло је двадесеторо ученика Школе, од прве до четврте године. Кандидати су полагали практични део испита пред трочланом Комисијом коју су чинили: Др Георгије Константину, доцент и предавач на одсеку музичких студија Јонског универзитета на острву Kрф и шеф одељења последипломских студија источноромејске црквене музике при Свештеној Митрополији никејској (Атина)

WP 20160622 19 14 50 Rich LIи гостујући професор на предмету Црквено појање у оквиру последипломских студија на музичким академијама у Пловдиву (Бугарска) и у Јашију (Румунија), затим преподобни јерођакон Јеротеј Ковиљац, учитељ црквене музике и сабрат Свештеног Манастира Светих Архангела у Ковиљу као члан-ментор, и господин Србољуб Остојић, учитељ црквене музике. Кандидати који су успешно положили испит стекли су услов за упис на вишу годину школовања.

 

IMG-20160624-WA0012Наредног дана, у свечаној дворани Српске православне велике гимназије (Јован Јовановић Змај) у 10 часова, одржана је одбрана Дипломског испита овогодишњег кандидата, господина Слободана Булатовића, дипломираног економисте из Бачке Тополе, ученика пете године Школе. Кандидат је положио све предиспитне обавезе предвиђене школским планом и програмом током пет година и тиме остварио све потребне услове за одбрану. Кандидат је полагао практични и теоријски део испита пред трочланом Комисијом: поред професора Др Георгија Констандинуа (председник испитне Комисије) присутни су били и господин Србољуб Остојић, као и преподобни јерођакон Јеротеј, као ментор кандидата. Господин Слободан Булатовић је положио Дипломски испит са највишим оценама и тако постао десети дипломац Школе црквеног појања свети Јован Дамаскин, те стекао звање учитељ црквене музике.
IMG-20160624-WA0008После одбране Дипломског испита, кандидату као и свима присутнима у дворани обратили су се чланови Комисије, честитавши и пожелевши нашем новом дипломцу свако добро од Господа и успешно напредовање у појачкој уметности.
Испитне обавезе ученикâ Школе за школску 2015/2016. годину завршене су 25. јуна 2016. године полагањем испита из предметâ Основе литургике, химнологије и типика и Вокална техника за ученике који су током протекле школске године остварили услов за излазак на испит. Свих осморо кандидата су успешно положили испите.