Празник Преображења у манастиру Васкрсења Господњег у Каћу

IMG 0738

На Сунчаном брегу у Каћу, у манастиру Васкрсења Христова (у изградњи), на празник Преображења служена је света архијерејска Литургија, освећени су темељи новог централног манастирског храма док је манастирско сестринсотво добило новог члана – монахињу Магдалину.


IMG 0777На дан када нам је Господ показао својм преображењем како и ми треба да се преобразимо и постанемо слични њему, по речима Епископа Иринеја, који је данас и началствовао евхаристијским сабрањем, у Каћком манастиру су поред јутарњег богослужења и свете Евхаристије извршени и чин монашења као и чин освећења темеља новог храма. Епископу Иринеју су саслуживали викарни Епископ јегарски Јероним, архимандрит Исихије, настојатељ Светоархангелског манастира у Ковиљу, протојереј-ставрофор Никола Билић, парох из Сиднеја, протојереј Боро Видовић, протонамесник Миодраг Андрић, јереј Лео Малешевић и новосадски ђакони. Празник су својим доласком и појањем увеличали ковиљски монаси и Хор школе црквеног појања "Свети Јован Дамаскин", игуманија манастира Јазак, мати Параскева са делом свога у Христу сестринства као и многобројни хришћани и пријатељи манастира из Каћа, Шајкаша, Жабља и читаве околине.
IMG 0787Владика Иринеј је у својој беседи подсетио верне да празници нису само пука сећања, већ нешто у чему ми узимамо учешће и тиче се нас и нашег спасења.

Засијавши пред лицем изабраних апостола, колико су могли да виде својим телесним очима, Христос показује своју славу и сјај којим и људи треба да засијају у Царству Божјем.
Преображај – примање монашког чина који смо видели јесте подражавање тог Христовог преображаја и сви треба да се угледамо и да као узор имамо ту светлост којом су сијали и Мојсије и Илија.
IMG 0834После заамвоне молитве освећено је грожђе, попут дарова на ранохришћанским агапама, и темељи новог великог храма у центру манастира.
Епископи Иринеј и Јероним су пожелели овом благословеном сетринству да на још много година служе Господу.

Овој Преображењској радости у манастиру Васкрсења Христова присуствовали су и господин Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу задужен за односе са Црквама и верским заједницама и директор Архива града Новог Сада господин Петар Ђурђев.